Kalkulator wartości odżywczych dla producentów żywności

KALKULATOR X-mart jest programem komputerowym wchodzącym w skład systemu X-printi. Służy do obliczania wartości odżywczych produktów spożywczych na podstawie receptur technologicznych.

Jeśli w Twojej firmie występują podobne problemy:

Bałagan
w recepturach
Są porozrzucane po różnych plikach, spisywane na kartkach lub co gorsza są tylko w Twojej głowie. Nie masz pewności, która wersja jest aktualna i nie wiesz, czym podeprzeć się w razie kontroli.
Długie składy
surowcowe
Używasz dużej ilości półproduktów, a chociaż posiadają takie same surowce w składzie, to się nie sumują. Efektem tego są zdublowane składniki oraz nieczytelny wykaz składników.
Strach
przed kontrolą
Składy są przestarzałe, bo nikt nie miał czasu zaktualizować receptur. Nie masz pewności, czy wszystkie alergeny są wyróżnione i czy wykaz składników jest ustawiony w prawidłowej kolejności.

Skorzystaj z naszego Kalkulatora!

Łatwa i intuicyjna obsługa
Twoja baza receptur i surowców
Zgodność z wymaganiami prawnymi

Obliczanie wartości odżywczych może być proste!

KALKULATOR X-mart automatyzuje proces tworzenia tabel wartości odżywczych dla wyrobów gotowych zgodnie z przepisami rozporządzenia UE 1169/2011.
Obliczanie wartości energetycznych i odżywczych receptur
Obliczanie wartości energetycznych (kJ/kcal) receptur dla zestawu 7 podstawowych wartości odżywczych: tłuszczu, w tym kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, w tym cukrów, błonnika, białka i soli.
100 g/
porcja/
RWS
Obliczenia wartości odżywczej dokonywane są w przeliczeniu na jednostkę podstawową 100g lub 100 ml oraz na określoną porcję. Dla 100 g lub innej porcji można także wygenerować Referencyjną Wartość Spożycia (RWS).
Nielimitowana baza składników z możliwością uzupełniania
Dostęp do bazy 5 tysięcy składników z różnych branż, które można wykorzystać w swoich recepturach. Istnieje także możliwość integracji ze składnikami z Instytutu Żywności i Żywienia.
Prosty eksport plików
Tabela wartości odżywczych może być eksportowana do innych plików: Word, Excel,
  • oprogramowanie X-PRINTI do tworzenia i wydruku etykiet.
Controlling kosztów produkcji
Nasz Kalkulator oblicza również koszty produkcji dla danej receptury z uwzględnieniem składników dodatkowych np. robocizna, opakowania.
Więcej informacji
Rozliczenie produkcji
Po wprowadzeniu ilości wyprodukowanych wyrobów program oblicza łączne nominalne zużycie surowców niezbędnych do wyprodukowania określonej ilości wyrobów.

Dla kogo jest nasz Kalkulator?

Stworzyliśmy go z myślą o branżach:
garmażeria,
przetwórstwo mięsa i wędlin
piekarnia, cukiernia, lodziarnia
przetwórstwo warzyw
i owoców

Porównanie

Bez kalkulatora
  • Bałagan w recepturach
  • Długie składy surowcowe
  • Stres przed kontrolą
  • Duże koszty związane z wyliczeniami wartości odżywczych przez laboratorium lub ryzyko błędu, gdy robisz to samodzielnie
  • Tworzenie receptur zajmuje Ci dużo czasu
Z Kalkulatorem X-mart
  • Wszystkie receptury i surowce masz uporządkowane w jednym miejscu
  • Kalkulator może skrócić Twoje składy – rozbija półprodukty na surowce i sumuje z resztą składników receptury, ustawiając wszystko w kolejności malejącej
  • Jesteś dobrze przygotowany/a do kontroli – ze specyfikacji wygenerowanych przez Kalkulator możesz stworzyć księgę produktów, którą możesz zaprezentować urzędowi kontrolującemu
  • Koszt Kalkulatora Wartości Odżywczych zwraca się, gdy posiadasz więcej niż 20 receptur – płacisz raz, a potem z programem samodzielnie obliczasz wartości odżywcze dla nieograniczonej ilości receptur
  • Gdy masz swoją bazę surowców i półproduktów, stworzenie receptury to kwestia kilku kliknięć

Czy wiesz, że…

Od 13 grudnia 2016  obowiązuje większość przepisów rozporządzenia UE 1169/2011.

Oznacza to, że na etykiecie lub opakowaniu powinny się znaleźć informacje o wartości odżywczej i energetycznej produktu.

Zadaniem producentów żywności jest opracowanie tabel wartości odżywczych, zgodnie z wytycznymi tego rozporządzenia.

Opinie naszych Klientów

Ewa Krasoń-Bójko
wiceprezes zarządu Comprital Polska Dobrze zrobiona receptura to źródło wielu informacji w zakresie technologii, produkcji, bilansowania mieszanki czy też kosztów produkcji. Kalkulator jasno wytycza ścieżki, w jaki sposób pracować z recepturą w tych obszarach; jest „osobistym managerem”, który ewidencjonuje surowce, informacje o wartościach odżywczych oraz parametry do bilansowania. Generuje również karty produktów będące elementem księgi produktów. Co więcej, dba o zgodność prawną informacji, które przekazujemy konsumentom. Mam tu na myśli składy, wartości odżywcze, czy też informacje o alergenach. W dzisiejszych czasach niezwykle ważna jest również świadomość odnośnie rentowności receptur, co wiąże się ze śledzeniem cen surowców. W tym zakresie moduł controlingowy Kalkulatora jest niezwykle przydatny. Zawiera obszerną bazę surowców, a jednocześnie pozwala na jej rozbudowę zgodnie z własnymi potrzebami. Kalkulator jest nieoceniony w lodziarniach, które często wprowadzają nowe smaki lodów i mają bardzo rozbudowaną ofertę. W mojej ocenie jest doskonałym narzędziem dla osób zarządzających produkcją lodziarską, intuicyjny w obsłudze i bardzo przydatny w codziennej pracy właściciela czy managera.
Artur Piłat
współwłaściciel Piekarni i Cukierni Abramowicz Sp. j. Dzięki oprogramowaniu od X-mart Group nareszcie mam precyzyjnie obliczone koszty produkcji. Wiem, ile kosztuje wytworzenie moich wyrobów oraz ile zarabiam na ich sprzedaży - nie muszę robić żadnych kalkulacji w oddzielnych plikach. Program wszystko oblicza sam, a ja dostaję gotowy raport i mogę skupić się tylko na analizie danych. Dodatkowo mam wgląd we wszystkie moje receptury, Kalkulator generuje dla nich karty produktów z tabelą wartości odżywczych i składem w kolejności malejącej z automatycznie wyróżnionymi alergenami. Z wydrukowanych kart stworzyłam sobie księgę produktów, którą pokazuję Sanepidowi podczas kontroli.
Paweł Kozieł

Co zawiera podstawowa wersja Kalkulatora?

FunkcjaTak / NieOpis
DODAWANIE SKŁADNIKÓWMożliwość samodzielnego dodawania surowców do programu na podstawie danych z etykiety lub specyfikacji producenckiej.
DODAWANIE RÓŻNYCH JEDNOSTEK MIARDo receptury można dodać składniki w kg, sztukach, litrach lub innych jednostkach.
KORZYSTANIE ZE SKŁADNIKÓW Z BAZY X-MARTBaza X-mart liczy obecnie ok. 5 tysięcy surowców – każdy z nich można pobrać do swojej lokalnej bazy składników i wykorzystywać we własnych recepturach.
EDYTOWANIE SKŁADNIKÓW/ RECEPTURDodany składnik lub receptura mogą być w każdej chwili edytowane.
DODAWANIE ROBOCZOGODZINY, KOSZTÓW ENERGII, OPAKOWAŃ ITP.Do Kalkulatora możemy dodać wszystkie koszty, które składają się wytworzenie danej receptury.
AUTOMATYCZNIE WYRÓŻNIONE ALERGENYSkład wyrobu gotowego generuje się w kolejności malejącej, a program sam wyróżnia wszystkie surowce będące alergenami.
DATA MODYFIKACJI RECEPTURYW każdej recepturze można zobaczyć informacje kiedy ją utworzono, kiedy ostatni raz ją zmodyfikowano oraz numer zapisanej wersji receptury.
FILTROWANIE SKŁADNIKÓW / RECEPTURW celu ułatwienia wyszukiwania składników i receptur w programie istnieje kilka możliwości wyszukiwania np. po nazwie lub grupie.
WYŁĄCZANIE / WŁĄCZANIE AKTYWNOŚCI SKŁADNIKA / RECEPTURYFunkcja ta zastępuje usuwanie składnika / receptury.
MOŻLIWOŚĆ WPISYWANIA UBYTKU DLA SKŁADNIKAPoza ogólnym ubytkiem istnieje możliwość wpisania ubytku mechanicznego na konkretnym składniku, np. drylowanych pestkach, obierkach, ziarnach etc.
MOŻLIWOŚĆ TWORZENIA KOPII SKŁADNIKA / RECEPTURYReceptury oraz składniki można kopiować, by następnie zapisać je jako nowe receptury / składniki z poczynionymi zmianami.
MOŻLIWOŚĆ MODYFIKACJI SPECYFIKACJI (KARTY PRODUKTU)Specyfikacja może być ubogacona np. o dane firmy, logo, dane osoby zatwierdzającej specyfikację oraz informacje dodatkowe o produkcie takie jak: sposób przechowywania, może zawierać, data przydatności itp.
KALKULACJA KOSZTÓW JEDNOSTKI MIARY WYROBU GOTOWEGO – JMPo wprowadzeniu masy sztuki np. chleba wylicza się produkcja na podstawie masy wyrobu gotowego oraz łączny koszt produkcji dla sztuki.
DOŁĄCZANIE UDZIAŁU % SKŁADNIKÓWWystarczy tylko zaznaczyć udział procentowy danego składnika, a zostanie on automatycznie dodany w składzie surowcowym wyrobu gotowego.
OBLICZANIE % z MS lub WGTy decydujesz, jaki zakres % danego składnika chcesz pokazać na swojej specyfikacji – czy będzie to % masy dozowanych składników, czy też % z ostatecznego wyrobu gotowego.
DODAWANIE PORCJI DO TABELI WARTOŚCIPoza obowiązkowym wyliczeniem wartości odżywczych dla 100 g produktu istnieje możliwość dokonania obliczeń dla dowolnej innej porcji wraz z % RWS (Referencyjna Wartość Spożycia).
PÓŁPRODUKTYReceptury, które są wykorzystywane w innych recepturach możemy zapisać jako składnik złożony (półprodukt), np. ciastko kruche, biszkopt, ciasto na pierogi itp.
ZAPISYWANIE SPECYFIKACJI DO RTF I PDFSpecyfikacja (karta produktu) może być zapisana w dwóch formatach.
DRUKUJMożliwość wydrukowania specyfikacji z poziomu programu.
PODPIĘCIA DOKUMENTÓW DO RECEPTURDo każdej receptury można dołączyć dokument w postaci pliku tekstu w pliku Word, PDFu, obrazu etc. Jeden dokument może być powiązany z wieloma recepturami.
USTAWIANIE PROFILU RECEPTURYPrzeliczenia w Kalkulatorze mogą dokonywać się z poziomu dwóch profili: kilogram oraz sztuka. Profil można ustalić odgórnie bądź przypisywać go każdej z receptur.
TWORZENIE KOPII ZAPASOWEJ DANYCHWszystkie dane wprowadzone do programu można zapisać na dysku lokalnym bądź na pamięci przenośnej.
INDEKSOWANIEKażdej recepturze oraz każdemu składnikowi w razie potrzeby możemy przypisać indeks własny lub obcy, co ułatwi filtrowanie.
AKTUALIZACJA DO ZMIAN PRAWNYCH I NOWE FUNKCJONALNOŚCIKażdy użytkownik ma je zapewnione przez 365 dni od zakupu Kalkulatora. Po upływie tego czasu można wykupić aktualizację na kolejny rok za 230 zł – jest to opcja zdecydowanie przez nas rekomendowana.

Moduły i funkcje dodatkowe

Nazwa modułu Opis
Drzewo receptur Moduł umożliwia dynamiczną pracę na recepturach złożonych:
  • analiza kosztów produkcji: szczegółowa, wielopoziomowa analiza cen i rentowności receptury w odniesieniu do składu surowcowego i pozostałych elementów jak np. pracochłonność, opakowanie czy też koszty stałe,
  • możliwość prowadzenia symulacji obliczeń
  • optymalizacja składu surowcowego prezentowanego na specyfikacji i etykiecie,
  • łatwość nanoszenia zmian / korekt w recepturach powiązanych, np. wymiana jednego składnika skutkuje korektą we wszystkich recepturach, w których była zastosowana.
Controlling kosztów produkcji Moduł, dzięki któremu można precyzyjnie obliczyć koszty produkcji:
  • szczegółowa analiza cen i rentowności receptury w odniesieniu do składu surowcowego oraz pozostałych elementów (np. roboczogodzina, opakowanie, koszty stałe)
  • możliwość dodawania cen sprzedaży i cen symulacyjnych
  • zbiorcza edycja cen sprzedaży wyrobów gotowych i cen zakupu składników
  • raport kosztów produkcji z możliwością pracy z narzutami w % lub zł, obliczaniem marży oraz faktycznego zysku ze sprzedaży,
  • Lody bilansowanie Moduł dla producentów lodów Umożliwia bilansowanie mieszanek lodowych. Aby mieszanka miała właściwą konsystencję i jakość, musimy tak dobrać surowce, aby uzyskać właściwą proporcję dla cukru, tłuszczu, ISS i SSBM.
    Nazwa funkcji Opis
    Wydruk receptur oraz zleceń produkcyjnych
  • przeliczanie składników dla zmiennych ilości wyrobu gotowego w oddzielnym raporcie
  • przy zmianie masy wyrobu gotowego wszystkie składniki wchodzące w skład receptury zostaną automatycznie przeliczone dostosowując się ilościowo do założonej masy wyrobu gotowego
  • raport można wydrukować i potraktować jako zlecenie produkcyjne
  • możliwe jest pełne zestawienie z kosztami produkcji lub widok typowo produkcyjny – z samymi dozowanymi ilościami
  • Przeliczanie wartości odżywczych w czasie rzeczywistym Funkcja przydatna przede wszystkim dla osób, które kreują recepturę oraz dążą do uzyskania konkretnych parametrów wartości odżywczych.
  • bezpośredni podgląd wartości odżywczych pod listą składników w trakcie pracy nad recepturą
  • zmiany w recepturze rzutujące na skład wyrobu są odzwierciedlone w tabeli wartości odżywczych w czasie rzeczywistym
  • Poliole – wartości metabolizowane Funkcja przeznaczona jest dla liczenia wartości odżywczych składników zaweirających w sobie słodziki, alkohole wielowodorotlenowe (poliole), salatrimy, kwasy organizcze etc.
  • prawidłowe przeliczanie surowców zawierających powyższe substancje, gdyż posiadają one obniżoną przyswajalność przez organizm, a co za tym idzie – mają niższą wartość energetyczną
  • do najpopularniejszych polioli zaliczane są: erytrytol, maltitol i ksylitol
  • Półprodukty Funkcjonalność przeznaczona dla osób, które posiadają złożone wyroby gotowe:
  • możliwość dodawania receptury półproduktu do receptury docelowej z rozbiciem na składniki
  • brak dynamicznej pracy z recepturami – przy zmianach poczynionych w półproduktach należy również dokonać ich w recepturach na wyroby gotowe (zmiany nie dokonują się atuomatycznie tak jak w przypadku Drzewa receptury)
  • UWAGA: WSZYSTKIE FUNKCJE I MODUŁY DODATKOWE SĄ DODATKOWO PŁATNE

    Dwa rodzaje
    specyfikacji produktu

    Możesz generować tabelę wartości odżywczych jako specyfikację produktu:
    1. w wersji skróconej bez receptury dla partnerów handlowych i klientów,
    2. w wersji rozszerzonej z recepturą do użytku wewnątrz firmy.

    Licencja i wdrożenie

    Opłata za licencję bezterminową na 1 stanowisko komputerowe dla wersji Basic wynosi 1450 zł netto. Wszystkie funkcje i moduły są dodatkowo płatne. Licencja obejmuję asystę powdrożeniową w okresie 365 dni od daty aktywacji programu.
    Opłata za wdrożenie techniczne oraz szkolenie wynosi 170 zł netto/ 1 godzina.

    Zapytaj o szczegóły zawarte w licencji.