Kalkulator wartości odżywczych dla producentów żywności

KALKULATOR X-mart jest programem komputerowym wchodzącym w skład systemu X-printi i służy do obliczania wartości odżywczych produktów spożywczych na podstawie receptur technologicznych.

Jeśli w Twojej firmie występują podobne problemy:

Bałagan
w recepturach
Są porozrzucane po różnych plikach, spisywane na kartkach lub co gorsza są tylko w Twojej głowie. Nie masz pewności, która wersja jest aktualna i nie wiesz, czym podeprzeć się w razie kontroli.
Długie składy
surowcowe
Używasz dużej ilości półproduktów, a chociaż posiadają takie same surowce w składzie, to się nie sumują. Efektem tego są zdublowane składniki oraz nieczytelny wykaz składników.
Strach
przed kontrolą
Składy są przestarzałe, bo nikt nie miał czasu zaktualizować receptur. Nie masz pewności, czy wszystkie alergeny są wyróżnione i czy wykaz składników jest ustawiony w prawidłowej kolejności.

Skorzystaj z naszego Kalkulatora!

Łatwa i intuicyjna obsługa
Twoja baza receptur i surowców
Zgodność z wymaganiami prawnymi

Obliczanie wartości odżywczych może być proste!

KALKULATOR X-mart automatyzuje proces tworzenia tabel wartości odżywczych dla wyrobów gotowych zgodnie z przepisami rozporządzenia UE 1169/2011.
Obliczanie wartości energetycznych i odżywczych receptur
Obliczanie wartości energetycznych (kJ/kcal) receptur dla zestawu 7 podstawowych wartości odżywczych: tłuszczu, w tym kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, w tym cukrów, błonnika, białka i soli.
100 g/
porcja/
RWS
Obliczenia wartości odżywczej dokonywane są w przeliczeniu na jednostkę podstawową 100g lub 100 ml oraz na określoną porcję. Dla 100 g lub innej porcji można także wygenerować Referencyjną Wartość Spożycia (RWS).
Nielimitowana baza składników z możliwością uzupełniania
Dostęp do bazy 5 tysięcy składników z różnych branż, które można wykorzystać w swoich recepturach. Istnieje także możliwość integracji ze składnikami z Instytutu Żywności i Żywienia.
Szybki i prosty eksport plików
Tabela wartości odżywczych może być eksportowana do innych plików:
  • Word,
  • Excel,
  • oprogramowanie X-PRINTI do tworzenia i wydruku etykiet.
Controlling kosztów produkcji
Nasz Kalkulator oblicza również koszty produkcji dla danej receptury z uwzględnieniem składników dodatkowych np. robocizna, opakowania.
Więcej informacji
Rozliczenie produkcji
Po wprowadzeniu ilości wyprodukowanych wyrobów program oblicza łączne nominalne zużycie surowców niezbędnych do wyprodukowania określonej ilości wyrobów.

Dla kogo jest nasz Kalkulator?

Stworzyliśmy go z myślą o branżach:
Garmażeria,
wędliniarstwo
Piekarnia, cukiernia, lodziarnia
Przetwórstwo warzyw
i owoców

Porównanie

Bez kalkulatora
  • Bałagan w recepturach
  • Długie składy surowcowe
  • Stres przed kontrolą
  • Duże koszty związane z wyliczeniami wartości odżywczych przez laboratorium lub ryzyko błędu, gdy robisz to samodzielnie
  • Tworzenie receptur zajmuje Ci dużo czasu
Z Kalkulatorem X-mart
  • Wszystkie receptury i surowce masz uporządkowane w jednym miejscu
  • Kalkulator może skrócić Twoje składy – rozbija półprodukty na surowce i sumuje z resztą składników receptury, ustawiając wszystko w kolejności malejącej
  • Jesteś dobrze przygotowany/a do kontroli – ze specyfikacji wygenerowanych przez Kalkulator możesz stworzyć księgę produktów, którą możesz zaprezentować urzędowi kontrolującemu
  • Koszt Kalkulatora Wartości Odżywczych zwraca się, gdy posiadasz więcej niż 20 receptur – płacisz raz, a potem z programem samodzielnie obliczasz wartości odżywcze dla nieograniczonej ilości receptur
  • Gdy masz swoją bazę surowców i półproduktów, stworzenie receptury to kwestia kilku kliknięć

Czy wiesz, że…

Od 13 grudnia 2016  obowiązuje większość przepisów rozporządzenia UE 1169/2011.

Oznacza to, że na etykiecie lub opakowaniu powinny się znaleźć informacje o wartości odżywczej i energetycznej produktu.

Zadaniem producentów żywności jest opracowanie tabel wartości odżywczych, zgodnie z wytycznymi tego rozporządzenia.

Opinie naszych Klientów

Ewa Krasoń-Bójko
wiceprezes zarządu Comprital Polska Dobrze zrobiona receptura to źródło wielu informacji w zakresie technologii, produkcji, bilansowania mieszanki czy też kosztów produkcji. Kalkulator jasno wytycza ścieżki, w jaki sposób pracować z recepturą w tych obszarach; jest „osobistym managerem”, który ewidencjonuje surowce, informacje o wartościach odżywczych oraz parametry do bilansowania. Generuje również karty produktów będące elementem księgi produktów. Co więcej, dba o zgodność prawną informacji, które przekazujemy konsumentom. Mam tu na myśli składy, wartości odżywcze, czy też informacje o alergenach. W dzisiejszych czasach niezwykle ważna jest również świadomość odnośnie rentowności receptur, co wiąże się ze śledzeniem cen surowców. W tym zakresie moduł controlingowy Kalkulatora jest niezwykle przydatny. Zawiera obszerną bazę surowców, a jednocześnie pozwala na jej rozbudowę zgodnie z własnymi potrzebami. Kalkulator jest nieoceniony w lodziarniach, które często wprowadzają nowe smaki lodów i mają bardzo rozbudowaną ofertę. W mojej ocenie jest doskonałym narzędziem dla osób zarządzających produkcją lodziarską, intuicyjny w obsłudze i bardzo przydatny w codziennej pracy właściciela czy managera.
Artur Piłat
współwłaściciel Piekarni i Cukierni Abramowicz Sp. j. Dzięki oprogramowaniu od X-mart Group nareszcie mam precyzyjnie obliczone koszty produkcji. Wiem, ile kosztuje wytworzenie moich wyrobów oraz ile zarabiam na ich sprzedaży - nie muszę robić żadnych kalkulacji w oddzielnych plikach. Program wszystko oblicza sam, a ja dostaję gotowy raport i mogę skupić się tylko na analizie danych. Dodatkowo mam wgląd we wszystkie moje receptury, Kalkulator generuje dla nich karty produktów z tabelą wartości odżywczych i składem w kolejności malejącej z automatycznie wyróżnionymi alergenami. Z wydrukowanych kart stworzyłam sobie księgę produktów, którą pokazuję Sanepidowi podczas kontroli.
Paweł Kozieł
szef kuchni garmażerki Polskie Smaki Kalkulator jest bardzo intuicyjny: pobieram składniki z bazy X-Mart lub dodaję swoje własne, wstawiam poszczególne surowce do receptury, a program sam tworzy specyfikację dla wyrobu gotowego. Nie muszę się martwić oznaczaniem alergenów, bo wszystko dzieje się automatycznie. Wystarczy, że uzupełnię kilka informacji i mogę wydrukować specyfikację (do pokazania urzędnikowi w razie kontroli), a także etykietę w programie X-pritni. Kalkulator świetnie sprawdza się w praktyce, a moja praca z recepturami stała się dzięki niemu dużo prostsza.
Katarzyna Hamera
pracownik administracyjno-biurowy w Piekarni Łagów Z Kalkulatorem uporządkowałam swoje receptury - wszystko mam w jednym miejscu: surowce, receptury, karty produktów, wartości odżywcze, alergeny. Mogę za pomocą kilku kliknięć przenieść te dane do programu etykietującego, wybrać szablon etykiety i od razu drukować. Oprogramowanie od X-mart Group towarzyszy mi w codziennej pracy, bardzo pomaga mi w organizacji, usprawnia wiele procesów i oszczędza cenny czas.

Moduły i funkcje dodatkowe

Nazwa modułu Opis
Drzewo receptur zawiera funkcje półprodukty i koszty Moduł umożliwia dynamiczną pracę na recepturach złożonych:
  • analiza kosztów produkcji: szczegółowa, wielopoziomowa analiza cen i rentowności receptury w odniesieniu do składu surowcowego i pozostałych elementów jak np. pracochłonność, opakowanie czy też koszty stałe,
  • możliwość prowadzenia symulacji obliczeń
  • optymalizacja składu surowcowego prezentowanego na specyfikacji i etykiecie,
  • łatwość nanoszenia zmian/ korekt w recepturach powiązanych np. wymiana jednego składnika skutkuje korektą we wszystkich recepturach, w których była zastosowana.
Lody bilansowanie Moduł dla producentów lodów Umożliwia bilansowanie mieszanek lodowych. Aby mieszanka miała właściwą konsystencję i jakość, musimy dobrać tak surowce, aby uzyskać właściwą proporcję dla cukru, tłuszczu, ISS i SSBM.
Nazwa funkcji Opis
Wydruk receptur oraz zleceń produkcyjnych Funkcja umożliwia przeliczenie składników dla zmiennych ilości wyrobu gotowego. państwa receptury zostały wprowadzone wg ilości pierwotnych. dzięki funkcji możemy zmienić wartość dotyczącą masy wyrobu gotowego. wszystkie składniki wchodzące w skład receptury zostaną automatycznie przeliczone dostosowując swoje wartości do zmodyfikowanej ilości masy wyrobu gotowego. wygenerowaną recepturę możemy wydrukować i potraktować np. jako zlecenie produkcyjne.
Przeliczanie wartości odżywczych w czasie rzeczywistym Funkcja umożliwia bezpośredni podgląd pod listą składników, wartości odżywczych w trakcie pracy nad recepturą. funkcja jest przydatna przede wszystkim użytkownikom, którzy kreują recepturę i dążą do uzyskania konkretnych parametrów wartości odżywczych.
Poliole Wartości metabolizowane Erytrytol, maltitol, ksylitol czyli alkohole wodorotlenowe zwane poliolami mają niższą wartość energetyczną. wynika to z ich obniżonej przyswajalności przez organizm. fakt ten należy uwzględnić przy obliczeniach wartości odżywczych dla receptur, które zawierają te składniki.
Półprodukty Funkcja umożliwia dodawanie receptury półproduktu do receptury docelowej z rozbiciem na składniki. funkcja sprawdza się szczególnie w cukierniach, produkcji dań gotowych, produkcji wyrobów mięsnych.
Analiza zbiorcza kosztów produkcji Umożliwia wygenerowanie zbiorczej listy jednostkowych kosztów produkcji dla receptur. dzięki funkcji możemy wygenerować zbiorczy raport z aktualnymi kosztami produkcji.

UWAGA: WSZYSTKIE FUNKCJE I MODUŁY DODATKOWE SĄ DODATKOWO PŁATNE

Dwa rodzaje
specyfikacji produktu

Możesz generować tabelę wartości odżywczych jako specyfikację produktu:
1. w wersji skróconej bez receptury dla partnerów handlowych i klientów,
2. w wersji rozszerzonej z recepturą do użytku wewnątrz firmy.

Licencja i wdrożenie

Opłata za licencję bezterminową na 1 stanowisko komputerowe dla wersji Basic wynosi 1450 zł netto. Wszystkie funkcje i moduły są dodatkowo płatne. Licencja obejmuję asystę powdrożeniową w okresie 365 dni od daty aktywacji programu.
Opłata za wdrożenie techniczne oraz szkolenie wynosi 150 zł netto/ 1 godzina.

Zapytaj o szczegóły zawarte w licencji.

Z chęcią rozjaśnimy wszelkie wątpliwości oraz odpowiemy na pytania.

Zapraszamy do kontaktu!





    Aleksandra Cyfrowicz
    Konsultant ds. doboru produktów i sprzedaży
    Mariola Zarzyka
    Konsultant ds. doboru produktów i sprzedaży
    Napisz do nas lub zadzwoń w godzinach 8:00 – 16:00.
    Czekamy na kontakt od poniedziałku do piątku.